Deugniet of deugwel?

De meeste mensen deugen – het boek van Rutger Bregman met deze titel was in 2019 een beststeller. En deed veel stof opwaaien. Want: is dit waar?

Wie teveel de krant openslaat of de media volgt kan moedeloos worden van zoveel ondeugd en erger. Je zou het vertrouwen in je medemens verliezen met alle leed, haat en strijd die je voorgeschoteld krijgt.

En toch…kan warme deugd soms zomaar in hele pijnlijke situaties de goedheid van mensen laten blijken. Zoals bij het plotse overlijden van iemand op straat. Een vrouw is nietsvermoedend ontspannen in haar tuin gaan zitten, thuisgekomen van haar werk. Kopje koffie, broodje erbij, ze gaat zitten op haar tuinbank. Opeens ziet zij een vreemde situatie bij een auto aan de overzijde van de straat. ‘Hier klopt iets niet’. Ze gaat kijken, ziet een man (zij kent hem in het geheel niet) bewusteloos liggen. Onmiddellijk gaat ze tot actie over: anderen erbij roepen, 112 bellen. Een graafmachine stopt en de machinist verleent hulp. Iemand komt met een kussentje voor onder zijn hoofd, een ander legt haar jas – dan ligt hij niet zo hard op de straat. Een collega snelt toe. De hulpdiensten zijn er. De partner wordt door hen gebeld en met loeiende sirenes langs een file naar het ziekenhuis gereden…

De partner zei: “De plek waar het gebeurde bleek een plek waar heel veel liefde voor de medemens handen en voeten kreeg. Op deze plek van ongeluk is hij met een randje geluk omringd geweest”. Wat een – klinkt vreemd, maar toch – heerlijke en hoopvolle waarheid in zo’n situatie van ongeluk. Gelukkig, mensen kunnen heel goed deugen.

Naar het overzicht